Tietoa Tekstiilikierratys.fi-palvelusta

Tietoa palvelusta

Tekstiili kiertoon

Tällä sivustolla voit myydä, ostaa tai ilmoittaa haluavasi ostaa. Palvelu on tarkoitettu kuluttajille, yrityksille ja organisaatioille. Riskinä on tienata vähän, tai löytää sopivaa käsityömateriaalia. Lisäksi joutuu mukaan ekologiseen kiertotalouteen. Maksaminen on ärsyttävän turvallista.

Älä jatka tätä pidemmälle, jos

1) et usko, että jokainen voi vaikuttaa ympäristön tilaan

2) kaappisi sisältävät vain sinulle ehdottoman tarpeellisia ja henkilökohtaisesti merkitseviä aarteita

3) selaat mieluummin tuntikausia sosiaalisen median ryhmiä tai yleisnettikirppareita ja vastailet kymmeniin viesteihin

4) haluat ajaa autolla pitkiäkin matkoja etsimään sopivaa materiaalia

5) haluat maksamisesta jännitystä elämääsi.

Muussa tapauksessa: tervetuloa mukaan kokeilemaan, onnistuuko tekstiilimateriaalin kierrättäminen verkkosivuston avulla. Koska kokeilematta voimme vain arvailla.

 

Tekstiilikierratys .fi on käytöstä poistetun tai ylimääräisen tekstiilimateriaalin, käsityötarvikkeiden ja -työvälineiden myyntiin tarkoitettu palvelu. Palvelussa on tarkoitus myydä hiukan isompia eriä, ei yksittäisiä vaatteita.

Palvelu on syntynyt halusta vähentää tekstiilien ympäristövaikutuksia, ja (jopa lapsellisesta) uskosta ja toivosta siihen, että se on mahdollista.


Kaapeissa tuppaa olemaan paljon tavaraa. Kaikkea ei voi tai edes pidä viedä kirpputoreille, mutta jätteeksi päätymisen sijaan poistotekstiiliä voi myydä ja ostaa materiaaliksi.  Tekstiilikierratys.fi -sivustoa käyttämällä ei tarvitse käyttää tuntikausia etsiskelyyn, ajaa kymmeniä kilometrejä, tai vastailla lukuisiin varauksiin tai viesteihin somessa. Käsityöhön liittyvät materiaalit eivät huku muuhun tavaravirtaan. Uusien materiaalien valmistamisen aiheuttama ympäristökuorma saadaan vähäisemmäksi.

Sivuston ilmoituksia voi selata ilmaiseksi ja liittymättä, mutta ilmoituksen jättämistä ja ostamista varten täytyy liittyä käyttäjäksi. Ilmoituksen laatiminen vaatii vähän vaivaa, mutta sekään ei vielä maksa rahaa. Kauppojen syntyessä palvelu pidättää summasta myyntimaksun, jolla katetaan maksamisen ja palvelun ylläpitämisen kulut. Se sisältää myös arvonlisäveroa 24%. Loput myyntimaksusta Aijuu käyttää tekstiilien kiertotalouden ja kierrätyksen tutkimiseen ja kehittämiseen Telaketju-hankkeen kautta. Palvelun kokeileminen sisältää riskin, että turhista tavaroistaan joutuu luopumaan, ja niillä myös tienaa vähän - ja tekee samalla hyvää ympäristölle.

Ilmoituskategoriat on mietitty käsityönäkökulmasta materiaalin mukaan, mutta jos haluaisit ilmoittaa sivustolla, etkä tiedä mitä materiaalia kankaat tai vaatteet ovat, on kategorioissa myös kohdat "ei tietoa" -kankaat, muut langat ja muut tarvikkeet. Hyvä kuva ja sanallinen kuvailu auttavat ostajaa päättelemään, onko kyseessä häntä kiinnostava tavara. Aijuukin neuvoo, mutta käytännön syistä vain sähköpostitse. Osoite löytyy tuosta alempaa. "Miten palvelu toimii" -kohdastakin voi löytyä apua.

Sivustolla voit maksaa ja ottaa maksuja vastaan Stripe-maksunvälityspalvelun kautta, ja sopia myyjän ja ostajan kesken sellaisen kuljetustavan, jonka itse koet järkevimmäksi.


Palvelun ylläpitäjä

Aijuu Oy/ Aijuu Tekstiilikierrätys

Y-tunnus: 2962980-6

Postiosoite: Repokuja 4, 29600 Noormarkku, FINLAND

Internet: www.aijuu.fi ja www.tekstiilikierratys.fi

E-mail: info(at)aijuu.fi


SIIS: mitä kaikkea, kuka ja miksi?

Onko sinun tai iäkkään vanhempasi kaapeissa tekstiilejä tai käsityötarvikkeita, joita ei (oikeasti) enää tarvita? Vanhoja pöytäliinoja, verhoja, pyyhkeitä, lakanoita? Pussillinen vanhoja, toimivia vetoketjuja? Käyttämättömiä villalankakeriä pusseittain? Onko perheeltäsi jäänyt rikkinäisiä farkkuja ja kauluspaitoja, joita ei oikein enää voi myydä kirpputorilla, mutta joista voisi olla jollekin vielä hyötyä materiaalina? Tai upean värikkäitä, mutta nuhjaantuneita raitapaitoja, joista saisi mahtavaa matonkudetta tai laukun vuorin? Tai jääkö yritykseltäsi tekstiilimateriaalia, joka vielä hyvin kävisi johonkin uuteen käyttöön, mutta verkostoa tai aikaa sen kaupittelemiseen ei ole?

Oletko se vanhempi tai valmentaja, joka haluaisi kerätä lapsen joukkueelle varoja jotenkin muuten kuin myymällä turhaa tavaraa entisten jatkoksi? Haluaisit opettaa lapsetkin kuluttamaan kestävästi? Voisit organisoida ympäristöystävällisen materiaalikeräyksen, josta olisi iloa niin kaappejaan tyhjentävälle lahjoittajalle kuin joukkueelle itselleenkin.

Vai oletko sinä se, joka haluaisi käyttää kierrätettyä tekstiilimateriaalia? Haluaisit valmistaa uusia tuotteita ekologisesti ja edullisesti, mutta tuttavien varastot ovat ehtyneet tai täynnä sinulle hyödytöntä materiaalia, ja kierrätyskeskukseen on pitkä matka. Yksittäiskappaleiden hankkiminen kirpputorisivustoilta on aikaa vievää ja pidemmän päälle kallistakin. Käsityöopetuksessakin edullisella materiaalilla olisi tarvetta.

Tiesitkin ehkä, että tekstiiliteollisuudessa käytetään ¼ maailmassa käytettävistä kemikaaleista, että se on maailman toiseksi suurin vedenkuluttaja ja toiseksi saastuttavin toimiala? Alan ilmastopäästöt ovat samaa luokkaa kuin maailman lento- ja laivaliikenteen yhteensä. Vuonna 2014 maailmassa tuotettiin 60 miljoonaa tonnia puuvillaa ja polyesteriä, mikä luku on suurella todennäköisyydellä kasvanut tuosta. Suomessa syntyy tekstiilijätettä yli 70 miljoonaa kiloa vuodessa, mikä on noin 13 kiloa jokaista suomalaista kohti. Tekstiiliteollisuuden työntekijät tai naapurusto eivät pääse kaikkialla nauttimaan puhtaasta ja turvallisesta ympäristöstä.

Ja mitä tuolle resursseja hotkaisseelle tekstiilijätteelle tapahtuu Suomessa? Pieni osa siitä menee erilliskeräyksen kautta uudelleen käytettäväksi, suurin osa poltetaan energiaksi. Huolestuttavan paljon viedään myös kolmansiin maihin toisten ongelmaksi. Mutta mitä minä muka voisin asialle tehdä? Ja pitääkö minun tehdä jotain? No pitää. Tietenkin.

Tekstiilimateriaali kannattaa laittaa kiertoon.

Annetaan tekstiilille ja ympäristölle uusi mahdollisuus!